MAKAMLA EZAN OKUMA ÖĞRETİM PROGRAMI
Ezan, ircâlen okunduğu için makamlarda belli ses sahasında gezinilmesine rağmen her okunuşta farklı süslemeler, nağmeler ve güzellikler ortaya çıkar. Ezanı her makamda okumak mümkün olsa bile, Sabâ, Uşşâk, Rast, Segâh, Hicâz gibi makamlarda okumak gelenek haline gelmişr. Ezan da Kur’an-ı Kerim gibi tecvid ve kıraane uyularak okunmalı, güzel nağmelerle süslenmelidir. Ezanın tecvidini, harflerin mahrecini, okunuş tavrını bilmeden ezan okunmaz. Okunursa hatalı olur. Ecdadımız ezanı en güzel şekilde okumuş ve bize bu şekilde inkal ermişr. Ayrıca vakitlerin insan ruhu üzerindeki etkisi düşünülerek, hangi vakite hangi makamın etkili olduğu belirlenmiş, beş vakit için farklı makam terpleri düzenlenmişr. Dolayısıyla Kur’an lâvende olduğu gibi, ezan okumak da özel bir maharet ve çalışma gerekrir.
Salâ ve kâmet de ezan gibi güzel nağmelerle okunması gereken cami mûsikîsi formlarındandır. Gerek salâların gerekse farz namazların kılınışından önce, ezandan daha seri bir şekilde okunan kâmet, ezanda olduğu gibi vakn özellikleri düşünülerek makamlı okunması uygun olur. Bu bakımdan salâ ve kâmet de maharet ve çalışma gerektiren bir husus olup, bu mahareti sağlayacak iyi bir mûsikî eğitimidir.
“Makamla ezan okuma öğrem programı” da bu önemli etkilere haiz ezan, salâ ve kâmet cami mûsikîsi formlarına uygun olarak güzel bir şekilde okunmasını yaygınlaştırmak, bu hizmetin tüm vatandaşlara ulaşmasında önemli roller üstlenen imam-hatip adayı ve müezzinlerin veya bu ilme meraklı adayların bu konudaki bilgi ve becerilerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Ezan başta olmak üzere, salâ ve kâmetin güzel okunmasının, halkımız arasında bu kültürün oluşmasında, dinleyenlerin manevî duygularının uyanmasında ve arrılmasında önemli bir rolü vardır. Cami görevlilerinin, bu formları gereği gibi yerine getirmeleri önem arz etmektedir.
IV PROGRAM VAKTİ
Programın vakti, Salı ve Cumartesi günleri 15:00-18:00 arası olacaktır. Eğitim gün ve saati ile ilgili talepler ayrıca değerlendirilecektir.
Eğitim 3 dönem şeklinde planlanmıştır. Her bir dönemde 30 saat eğitim yapılacaktır.
Kontenjan 16 kişi ile sınırlıdır.